Blasting & Explosives MCQ Questions - Part 02 | Indian Minerology - Indian Minerology

Blasting & Explosives MCQ Questions - Part 02 | Indian Minerology

Blasting & Explosives MCQ Questions - Part 02

💥 Blasting & Explosives MCQ Questions - Part 02

16. Safety fuse burns at an approximate rate of:
  • A. 30 sec/m
  • B. 60 sec/m
  • C. 90 sec/m
  • D. 120 sec/m

Show Answer

Answer: B. 60 sec/m
17. Delay detonators are used to:
  • A. Prevent misfire
  • B. Achieve sequential blasting
  • C. Increase VOD
  • D. Reduce stemming length

Show Answer

Answer: B. Achieve sequential blasting
18. Cordtex is a type of:
  • A. Electric detonator
  • B. Non-electric detonator
  • C. Detonating fuse
  • D. Blasting machine

Show Answer

Answer: C. Detonating fuse
19. Foreman's signal before blasting is usually:
  • A. One whistle
  • B. Two whistles
  • C. Siren or whistle signals as per bye-laws
  • D. No signal required

Show Answer

Answer: C. Siren or whistle signals as per bye-laws
20. Connecting detonator wires should always be:
  • A. Twisted tightly with bare hands
  • B. Properly insulated and shunted
  • C. Connected after charging
  • D. Connected before charging

Show Answer

Answer: B. Properly insulated and shunted
21. In underground fiery seams, maximum number of shots allowed at a face at one time is:
  • A. 2
  • B. 4
  • C. 6
  • D. 8

Show Answer

Answer: B. 4
22. Multi-shot blasting in fiery seams must use:
  • A. Normal fuse
  • B. Approved delay detonators with permitted explosives
  • C. Detonating cord only
  • D. None

Show Answer

Answer: B. Approved delay detonators with permitted explosives
23. The most common cause of misfires is:
  • A. Defective explosive
  • B. Disconnection of detonator wires
  • C. Bad stemming
  • D. Wrong charge weight

Show Answer

Answer: B. Disconnection of detonator wires
24. Misfires should be dealt with only after at least:
  • A. 5 minutes
  • B. 15 minutes
  • C. 30 minutes
  • D. 1 hour

Show Answer

Answer: C. 30 minutes
25. Which of the following is NOT a permitted stemming material?
  • A. Inert sand/dust
  • B. Clay balls
  • C. Coal dust
  • D. Drill cuttings

Show Answer

Answer: C. Coal dust
26. Blasting operations must be supervised by:
  • A. Mine Manager
  • B. Qualified Shotfirer
  • C. Surveyor
  • D. Any worker

Show Answer

Answer: B. Qualified Shotfirer
27. In fiery seams, which type of explosives are strictly banned?
  • A. Permitted
  • B. Non-permitted ordinary explosives
  • C. Water-gel
  • D. ANFO (unapproved)

Show Answer

Answer: B. Non-permitted ordinary explosives
28. Which instrument is used to test electric detonators before use?
  • A. Ohmmeter/blasting ohmmeter
  • B. Ammeter
  • C. Multimeter
  • D. Megger

Show Answer

Answer: A. Ohmmeter/blasting ohmmeter
29. Charging of boreholes with explosives must be done with:
  • A. Wooden tamping rods
  • B. Iron rods
  • C. Steel sticks
  • D. Bare hands

Show Answer

Answer: A. Wooden tamping rods
30. Which DGMS rule prohibits relighting of short fuse shots?
  • A. CMR 128
  • B. CMR 153
  • C. CMR 160
  • D. CMR 174

Show Answer

Answer: C. CMR 160

💥 Blasting & Explosives MCQ Series

⬅️ Previous (Part 01) Next (Part 03) ➡️

No comments

if you like my post & blog so please guys share , comment and keep visiting .........

Powered by Blogger.